Welcome!

By registering with us, you'll be able to discuss, share and private message with other members of our community.

SignUp Now!
Status
Not open for further replies.
Your ID
66082
Players nickname
Salko Lucchese
Suspect ID
68809
Date of violation
Jul 29, 2025
Time of violation
1:38
Proofs
https://youtu.be/-YQ1ayB6Dtk

Roberto_Sifon

Player
Player
Joined
Apr 18, 2025
Messages
136

🍰 ŠAMPITA S KARAMELOM​


🔹 SASTOJCI​


Za biskvit:​


  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za karamel fil:​


  • 150 g šećera
  • 400 ml mlijeka
  • 2 kašike gustina (ili brašna)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žumance
  • 50 g maslaca

Za šam (snijeg od bjelanjaka):​


  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 50 ml vode
  • Prstohvat soli



🔹 PRIPREMA​


1. Priprema biskvita:


  1. Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta (5–6 minuta).
  2. Dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo i lagano promiješaj špatulom.
  3. Izlij u pravougaoni kalup (20x30 cm) obložen papirom za pečenje.
  4. Peci na 180°C oko 15 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
  5. Ohladi biskvit.



2. Priprema karamel fila:


  1. U šerpi rastopi 150 g šećera na laganoj vatri dok ne dobije tamno zlatnu boju (ne miješaj, samo povremeno protresi šerpu).
  2. Polako dodaj mlijeko (pažljivo jer šprica!), uz miješanje dok se karamel ne otopi.
  3. U posebnoj posudi umuti gustin, vanilin šećer, žumance i malo mlijeka (od onih 400 ml).
  4. Tu smjesu ulij u karamel i kuhaj dok se ne zgusne.
  5. Makni s vatre, dodaj maslac i dobro promiješaj da se otopi.
  6. Ohladi krem.



3. Priprema šama (snijega):


  1. Bjelanjke i prstohvat soli počni mutiti mikserom.
  2. U šerpicu stavi 200 g šećera i 50 ml vode da se kuha 5–6 minuta dok ne dobije gusti sirup.
  3. Kada bjelanjci budu čvrsti, polako ulivaj vreo šećerni sirup u tankom mlazu uz stalno miksanje.
  4. Miksaj dok ne dobiješ sjajni i čvrsti snijeg (oko 7–8 minuta).



🔹 SLAGANJE KOLAČA:​


  1. Na ohlađeni biskvit nanesi ravnomjerno karamel fil.
  2. Preko karamel fila stavi šam (snijeg od bjelanjaka), poravnaj i možeš dekorisati karamel linijama ili naribanom čokoladom.
  3. Ohladi u frižideru najmanje 3 sata prije rezanja.



🔹 SAVJETI:​


  • Sirup za šam mora biti vreo kad se ulijeva, da se bjelanjci “skupe” i budu stabilni.
  • Karamel fil možeš po želji dodatno aromatizovati rumom ili vanilijom.
  • Ako voliš hrskaviju koricu odozgo, možeš šam kratko zapeći pod grillom 1–2 minute (pazi da ne zagori).
 

Zoxx13

Player
Player
Joined
Nov 22, 2024
Messages
80
Kad već voliš da deliš lekcije o vaspitanju, prvo pogledaj sebe u ogledalo. Ne možeš da podigneš tuđu kulturu ako ti sam nisi naučio osnove. Sledeći put, pre nego što podeliš svoje ‘mudrosti’, seti se da pravi ljudi ne ponižavaju druge da bi sebe podigli.
Kazes da se pogledam u ogledalo a pricas o kulturi mislim da si zbrljao dve stvari
 

Roberto_Sifon

Player
Player
Joined
Apr 18, 2025
Messages
136
Kratki recept za punjene paprike:

Sastojci:


  • 8 paprika (babura)
  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 g riže
  • 1 glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka
  • So, biber, crvena paprika
  • 1 jaje
  • Malo peršuna
  • 2 kašike ulja
  • 500 ml paradajz sosa ili pasate
Priprema:

  1. Rižu kratko prokuhaj (5 min), ocijedi.
  2. Pomiješaj meso, rižu, luk, bijeli luk, jaje, začine i peršun.
  3. Paprike očisti od sjemenki i napuni smjesom.
  4. Poređaj paprike u šerpu, prelij paradajz sosom, dodaj malo vode da ogrezne.
  5. Kuhaj poklopljeno 45–60 min na laganoj vatri.
Prijatno!
 

Salko Barzetti

Player
Player
Joined
Mar 19, 2025
Messages
25
Kratki recept za punjene paprike:

Sastojci:


  • 8 paprika (babura)
  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 g riže
  • 1 glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 čehna bijelog luka
  • So, biber, crvena paprika
  • 1 jaje
  • Malo peršuna
  • 2 kašike ulja
  • 500 ml paradajz sosa ili pasate
Priprema:

  1. Rižu kratko prokuhaj (5 min), ocijedi.
  2. Pomiješaj meso, rižu, luk, bijeli luk, jaje, začine i peršun.
  3. Paprike očisti od sjemenki i napuni smjesom.
  4. Poređaj paprike u šerpu, prelij paradajz sosom, dodaj malo vode da ogrezne.
  5. Kuhaj poklopljeno 45–60 min na laganoj vatri.
Prijatno!

 

Paca Vice

Server Administrator
Server Administrator
Joined
Mar 3, 2022
Messages
1,064
Zalba prihvacena !
Igrac 68809 ce dobiti kaznu za GP 3.2 !
- roditelje ne treba spomnjinjati u bilo chatu​
 
Status
Not open for further replies.
Top Bottom